3 redenen waarom ik nauwelijks brood eet

 

“Geen brood?! Maar dat kan toch niet? Wat mag je dan nog wel eten? Ik kan echt niet zonder brood.”

Dit waren één van de eerste reacties die ik ontving en ook mijn eigen reactie in het begin. Want brood zit zo enorm verweven in ons voedingspatroon, hoe kun je daar nou zonder? Het is – bijna – niet meer weg te denken. Nu zul je van mij nooit horen zeggen dat je iets niet meer mag. Iedereen mag zijn eigen keuzes hierin maken.

Mijn enige doel is om meer kennis bij te brengen over de effecten van voeding. Wat voeding doet IN ons lichaam en hoe dat impact heeft op je gezondheid en je gedrag. Soms doen we iets, omdat iedereen het doet. Maar dat wil niet zeggen dat dat dit altijd het juiste is.

En ik ga ook heel eerlijk met je zijn. Ik vond het behoorlijk lastig om van brood van af te kicken. Het zit zo verweven in ons voedingspatroon. En daarnaast kom je het overal tegen, in restaurants; je krijgt het geserveerd naast je salades of als voorafje. Even snelle lunch halen? Wrap of broodje is de handigste meeneem keuze. Bij de borrel of tijdens een brunch een broodje?

Maar waarom kies ik ervoor om nauwelijks brood te eten? Ik geef hieronder 3 redenen én tips die mij hebben geholpen bij het minderen van het gebruik van brood.

1.      Bevat in verhouding veel koolhydraten

Koolhydraten is een vrij vaag begrip. Het heeft soms een vrij negatief beeld, maar koolhydraten kunnen ook juist erg voedzaam zijn. Echter, je hebt verschillende soorten koolhydraatbronnen. Wanneer een maaltijd veel koolhydraten bevat, dan kan dit invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Een maaltijd bestaande uit granen, zoals broodjes, bord pasta of rijst verhoogt je bloedsuikerspiegel.

Koolhydraten wordt namelijk als glucose in je bloedbaan opgenomen. Je bloedsuikerspiegel gaat stijgen – wanneer dit een grote hoeveelheid is. Zodra je bloedsuikerspiegel boven de 8 is, maakt je alvleesklier insuline aan. Het hormoon insuline heeft als doel om de bloedsuikerspiegel weer tussen 4-8 te krijgen.

Wanneer je voortdurend een eetpatroon hanteert die ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel boven de 8 is, dan raken de voorraden vol en wordt het omgezet in vet. Nog vaker? Dan raakt op een gegeven moment je alvleesklier uitgeput of wordt de receptor bij je cellen ongevoeliger. Dit heeft als gevolg dat je je vermoeider, lustelozer gaat voelen en met regelmatig een energie dip. Dus dagelijks brood is voor je bloedsuikerspiegel niet een hele handige keuze.

brood-granen-darmen-college-food-you-thought

2.      Anti-nutriënten brengen schade aan de darmwand

Granen is familie van de grassoorten. Grassen hebben als doel om zich te blijven voortplanten. Ze willen niet verteerd worden en doen dan er ook alles aan om dat zo te houden. Aan de vezels van granen zitten dan ook anti-nutriënten. Deze brengen op langer termijn schade aan en verstoringen in de darmwand. Met als gevolg dat er onverteerde eiwitten door de darmwand naar de bloedbaan kunnen gaan.

Dit heeft als gevolg dat er auto immuun processen en/of allergieën een kans krijgen om te ontwikkelen. Zodra er iets vreemds in de bloedbaan terecht komt, wordt er alarm geslagen door je immuunsysteem. Hoe meer granen we binnen krijgen, hoe groter de kans op een zwakkere darmwand. En juist aan de buitenkant (dus volkoren) zitten de meeste anti-nutriënten verstopt.

3.      Teveel capaciteit voor het lichaam, vezels bruin brood, is gezond?

We beginnen de dag met een broodje, tussendoor een sultana of cracker, tijdens de lunch nemen we weer een broodje, in de middag krijgen we weer trek en nemen we gevulde koek, tijdens het avondeten een bord pasta, als we geluk hebben nog een toetje gebonden met zetmeel en eindigen op de bank met een zakje tortilla chips….. graan, graan en nog eens graan.

Tip die mij heeft geholpen
Misschien is de hoeveelheid graan voor ons lichaam een beetje too much geworden. We kunnen het al lastig verteren en dan zit het ook nog eens in elk eetmoment verwerkt. Daarnaast heb ik nog niets verteld over de effecten op je darmflora én daarmee je humeur….

Wat mij onwijs veel heeft geholpen is het verkrijgen van meer kennis en inzichten hierover. De voor- en nadelen ontdekken en m’n eigen keus hierin te maken. Door meer inzicht en kennis te vergaren in wat de impact nou écht is in het lichaam en het kunnen relateren aan wat je zelf ervaart, maakt het steeds makkelijker van de keuze.

Voel jij je vaak moe? Ervaar je regelmatig buikklachten? En wil je graag meer leren over hoe een gezonde darmflora invloed heeft op hoe gelukkig jij je voelt? En hoe je je energieker kunt voelen middels het aanpassen van je eetpatroon? Hoe voeding hier een rol bij speelt en wat voor praktische tips je zelf kunt toepassen? Reserveer dan op tijd je plekje bij de college op donderdag 16 januari in Balk.

Blijf op de hoogte & volg me via: FacebookInstagramLinkedIn &  Pinterest. Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel

Bron: Cordain, L. (1999). “Cereal Grains: Humanity’s Double-Edged Sword.” World Rev Nutr Diet.

 
Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more