Gezond eten volhouden, hoe doe je dat?

 

Gezond leven en eten volhouden? Hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat je niet ‘terugvalt’ in je oude eetpatroon? Nu spelen er verschillende factoren een rol bij het aanpassen van je eetpatroon en gedrag. Het is handig om daar eerst meer inzicht in te krijgen.

De intentie voor het aanpassen van je gedrag kun je o.a. verdelen in drie componenten. Deze hebben invloed op het wel of niet veranderen of aanpassen van jouw gedrag - en hiermee ook op het volhouden van dat gedrag. Deze drie componenten kunnen een rol spelen:

  1. Sociale omgeving

  2. Attitude

  3. Zelf effectiviteit

Sociale omgeving
Dit component gaat over hoe jouw sociale omgeving naar jouw aan te passen gedrag aankijkt. Bijvoorbeeld: Je wilt gezonder eten, maar iedereen om je heen is daar niet mee bezig. Vinden dat een wijntje moet kunnen bij elke maaltijd en eindigen het liefst elke avond met een lekker zakje chips bij de tv.

Dit is niet bepaald een omgeving die je stimuleert om gezond eten vol te houden. Ten eerste: word je vaker ‘verleidt’ om andere keuzes te maken. En ten tweede: de moed zakt je eerder in de schoenen - want waarom zou je je eetpatroon veranderen?

Tip: Onderzoek hoe belangrijk jij de mening vindt van anderen en of je dit in je gewoontes vaak terug ziet komen.

food-your-thought-gezond-eten-volhoude

Attitude
Wil zeggen hoe jij zelf kijkt naar het aan te passen gedrag - in dit geval je eetpatroon. Wat heb je er over gelezen? Wat is je drijfveer en motivatie om het juist wel of niet aan te passen? Hoe voel je je bij een ander eetpatroon?

Hoe meer kennis je over het onderwerp hebt en hoe meer je hebt ervaren wat een gezonder eetpatroon met je doet, hoe groter de kans is dat je het ook daadwerkelijk wilt aanpassen. Wanneer je alleen de veronderstelling hebt: “Gezond eten is goed voor je”, is dat niet voldoende motivatie om je eetpatroon aan te passen.

Wanneer je hebt geleerd, gelezen, gehoord en/of meegemaakt wat de effecten zijn van een bepaald eetpatroon - dan zul je eerder geneigd zijn om hier stappen in te blijven maken.

Tip: Is het nog te vaag? Verdiep je in wat voeding met je doet door colleges, lezingen, workshops of boeken te lezen.

Zelf effectiviteit
Dit is de krachtigste component van alle drie. Wanneer jouw motivatie het sterkst is én het vertrouwen in jezelf dat jij een gezonder eetpatroon kunt blijven toepassen - zul je dit ook doen.

Maar goed, we kennen allemaal wel onzekere momenten, minder lekker in je vel zitten of dat je even het vertrouwen in jezelf kwijt bent. Wat handig is om te doen: Signaleer dat het even iets minder gaat en ga ermee aan de slag om je vertrouwen in jezelf weer een boost te geven.

Tip: Schrijf dingen op waar je energie van krijgt, bijvoorbeeld dansen, wandelen, bepaald soort muziek, mediteren, afspreken met bepaalde personen. Schrijf elke avond 3 dingen op waar je dankbaar voor bent en waar je trots op bent voor jezelf.

food-your-thought-rachel-gezond-eten-voeding-recepten-tips

Stap voor stap
Nu heb je meer inzicht gekregen wat er bij komt kijken om je eetpatroon te veranderen. Hoe kun je nu gezond eten volhouden? Door te doen! Door steeds meer en nieuwe dingen te ervaren en er mee te experimenteren, maak je het je eigen.

En zodra je het je ‘eigen’ kunt maken, kun je het in je dagelijks leven blijven toepassen. Dan bestaat er ook geen ‘terugval’, maar juist bewuste genietmomentjes. Maar waar kun je mee beginnen? Hoe maak je lekkere, makkelijke én gezonde maaltijden? Wat is wel en niet handig is voor een gezonder eetpatroon? En met welke basisingrediënten kun je genoeg variëren?

Herken jij ook deze vragen?

En daarom organiseer ik nu een speciale Online Cursus: “Ontdek simpele & gezonde eetgewoontes voor een energieker & fitter leven”. Van 1-5 april kun je online (gewoon vanuit huis) kennis, praktische tips, handige checklists én heerlijke recepten ontvangen.

Ja, ik wil meer informatie ontdekken over deze online cursus voor een energieker & fitter leven. Of stuur me een bericht via info@foodyourthought.nl.

Hele fijne dag vandaag!

Blijf op de hoogte & volg me via: FacebookInstagramLinkedIn. Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel

 
Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more
Rachel HibmaComment