De sleutel naar geluk

 

Gastblog door Gert van eatlivetravel.nl.

Ken je dat? Wakker worden met een onbestemd gevoel? Te weten wat er allemaal gebeuren moet die dag? En ken je dat? Niet kunnen slapen omdat je zo ligt te piekeren om dat wat is gebeurd? Die dag? Of vorige week? Of vorige maand? Of jaren geleden? Gekweld worden door herinneringen? Gekweld worden door angst voor de toekomst. Opzien tegen de dag. Opzien tegen ontmoetingen met mensen. En ken je dat? Wachten in een lange rij voor de kassa of in een file staan waar alles stilstaat? Het gejaagde gevoel van ‘ongeduld’. De irritatie, de boosheid, de agressie. Ken je dat?

Als ik eerst maar…
Dit zijn alledaagse dingen die we allemaal herkennen. En ken je dat gevoel: ‘vroeger was het beter’, ‘vroeger was ik gelukkiger’, en‘als ik eerst maar dit heb bereikt, meer bezittingen hebt vergaard, een nieuwe auto, een mooie boot, een nieuw huis,  een nieuwe baan, een lieve partner’…‘Als ik eerst maar weer gelukkig ben’…
Blijkbaar wordt ons gevoel van ongelukkig zijn veroorzaakt door externe dingen of gebeurtenissen. Door dingen waar we in beperkte mate invloed op hebben. Door heimwee naar een verleden wat niet meer is. Door een verlangen naar een hopelijk betere toekomst.

Leven in het nu
Hoe kunnen we hier anders mee omgaan en naar kijken? Waar zit het slot en wie heeft die sleutel die kan leiden naar een bestendiger gevoel van geluk? Waar is die schatkist te vinden?

Zal ik je wat verklappen? Die sleutel heb jij zelf. En het slot zit bij jou zelf. Probeer maar eens te leven in het moment… in het ‘nu’. Concentreer je op je ademhaling. Voel dat je leeft! Laat de negatieve gedachten los. Verwonder je om wat je ziet. Kijk eens naar een bloem of een boom. Luister naar de geluiden in de natuur. Zoek de stilte op. Leef in het nu! Want dat is het enige dat zeker is. Het verleden is een herinnering. De toekomst is een illusie en komt voort uit onze gedachten.

blog-sleutel-geluk-food-your-thought

Wees aandachtig
Is dat moeilijk? Ja. Dit is heel moeilijk. Vooral als het niet mee zit in je leven. Als je ziek bent en pijn hebt. Als de liefde van je leven je heeft verlaten. Als je ontslagen bent. Als je geldzorgen hebt. Probeer dan in het ‘nu’ je problemen aan te pakken voor zover mogelijk. Indien dit niet kan… gun jezelf een moment van rust, van stilte en ontspanning. Een moment van ‘niet denken’. Wees aanwezig. Wees aandachtig. Kijk en zie. Luister en hoor. Met al je aandacht.

Vind het geluk in jezelf
En je zal ontdekken: als je dit gaat oefenen gaat dit soms lukken. Als je blijft oefenen gaat het vaker lukken. En dan zul je het geluk in jezelf weer terugvinden. Onafhankelijk van wat er buiten jou gebeurd. Onafhankelijk van wat andere mensen van je vinden. Leer weer van jezelf te houden en ontdek dat ‘’jij’ veel meer bent dan je verstand, wat je bent geworden op maatschappelijk gebied en wat je bezit. Jij bent ongelooflijk rijk, als je dat kunt ‘ont’dekken.

Deze gastblog is geschreven door Gert van eatlivetravel.nl. Lukt het jou ook om meer geluk toe te passen in jouw leven? Blijf op de hoogte & volg me via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter. Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel