Je eigen houding - en wat voor effect dat heeft!

 

In de vorige blog over onrust in je hoofd beschreef ik mijn ervaring over het effect van het kiezen voor vertrouwen in plaats van angst. Dat ik daardoor persoonlijk steeds meer kies voor vertrouwen en hoeveel rust me dat brengt. Niet meer de angst of twijfel of het wel goed komt, maar er echt op durven te vertrouwen dát het goed komt. Niet alleen het kiezen voor vertrouwen, maar ook het aanpassen van je houding kan direct een (positief) effect met zich meebrengen.

Andere houding
Want, op diezelfde dag als die vorige blog veranderde ik ook mijn ‘houding’. Ik kwam uiteindelijk na een 2,5 uur durende treinreis aan in Amsterdam. Ik was mooi op tijd, want de rest was nog aan het lunchen. (sidenote: ik had die dag wel speciaal een mooie jurk aangedaan, een jurk waar ik mij zelfverzekerd in voelde). Ik kwam binnen en had zoiets van: ik kan in een hoekje gaan staan, maar ik dacht - ik stap gewoon op de mensen af. Ik ga er open-minded in.

Ik begon me voor te stellen en een praatje te maken en binnen de kortste keren had ik al hele leuke gesprekken. Natuurlijk, eerst was het wel een beetje onwennig, maar doordat ik vrij direct mijn ‘houding’ had veranderd: ‘Ik ben er nu en ik ga proberen er het beste ervan te maken’ – en dit ging vrij snel goed.

blog eigen houding-food your thought

Je eerste indruk
Toen de lunchpauze voorbij was, nam iedereen weer plaats op zijn of haar plekje. Voor de beeldvorming: we zaten allemaal in een kring. De rest had die ochtend natuurlijk allemaal al kennis met elkaar gemaakt via een oefening en deze mocht ik nog doen. Een oefening waarbij je direct voor de klas moest staan en eigenlijk alleen je naam moest zeggen. Nou, je kunt begrijpen – dat is niet iets waar ik direct op zat te wachten. Gelijk ‘in the picture’ staan, nadat je als laatste bent binnengekomen, is niet waar ik om stond te springen ;-).

Maar ik dacht ‘fack it’, doen we gewoon. Dus ik op m’n zelfverzekerdste manier voor de klas staan. Volgens mij maakte ik met de trainer ook een klein grapje, dus het ijs was al wel snel gebroken. De bedoeling van de opdracht was dat de rest, 25 medecursisten, op gingen schrijven wat voor eerste indruk ze van mij kregen.

De keuze
En wat ik hiermee wil zeggen is dat ik ervoor had kunnen kiezen om heel verlegen te lopen en voor de klas te staan, maar dan had ik zó veel andere notities gekregen dan dat ik nu had gekregen. Ze vonden dat ik er zelfverzekerd bij stond, vrolijk was en positief was ingesteld. Maar een aantal hadden wel de indruk gekregen dat ik stil of verlegen kon zijn. Maar zo weinig – dat had ik niet verwacht.

Dus met dit voorbeeld wil ik aangeven, hoeveel impact je gedachtes en je houding hebben om wat je uitstraalt. Op hoe stevig je in je schoenen staat. En dat je dit ieder moment dus kunt aanpassen. En begrijp me niet verkeerd, ‘verlegen’ of ‘introvert’ zijn is echt niet verkeerd. In tegendeel, het heeft z’n eigen kwaliteiten. Maar voor mij persoonlijk, heeft het mij ‘vroeger’ op bepaalde gebieden wel geremd in mijn ontwikkeling.

blog je eigen houding - food your thought

Da Vinci - de minor
Nu kan ik de kwaliteiten van ‘introversie’ zeker waarderen, maar ik vind het ook prettig dat het mij niet meer ‘remt’ in mijn ontwikkeling. En dat ik ook spontaan, gezellig en voor een grote klas of zaal een presentatie kan geven. Dit vergt even wat lef. Maar het heeft mij persoonlijk verder gebracht en daar ben ik de minor Da Vinci nog steeds erg dankbaar voor.

Komende vrijdag wordt het 10-jarig jubileum van de minor Da Vinci gevierd middels een festival in the Energy Barn bij de Hanzehogeschool in Groningen. Ik zal hier zelf ook kort komen te spreken over mijn eigen ervaring en daarnaast kun je zien wat de huidige studenten in een halfjaar hebben gepresteerd. Ook is het voor het goede doel! Ben jij erbij? Lees hier meer informatie.

Wil jij je liever niet meer laten ‘remmen’, maar ook meer doen wat je graag zelf zou willen? Neem eens een kijkje bij de nieuwe workshop: hoe je meer rust in je hoofd kunt creëren. Alleen in de maand juni zal deze op meerdere plekken in Noord-Nederland worden gegeven.

Blijf verder op de hoogte & volg me via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter. Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel