Hoe vastigheid je kan belemmeren

 

Ben jij iemand die houdt van vastigheid? Elke dag hetzelfde? Elke dag hetzelfde kan erg prettig zijn en misschien ook juist wel meer rust geven. Het is bekend, je weet wat je kunt verwachten. Echter, elke keer hetzelfde kan je ook ‘vastzetten’, je minder flexibel maken en hierdoor verandering als erg lastig ervaren en moeilijk vinden.

Het kan al met iets kleins beginnen. Van de week plaatste ik een post op Instagram over ontbijten. Vaak zijn we geneigd om elke dag hetzelfde ontbijt te eten. Je herkent je er misschien wel in. Het is gemakkelijk – ik heb dat zelf ook jaren gedaan. Maar door juist vaker af te wisselen, meer variatie in je leven aan te brengen – stimuleer je de adoptogene capaciteit. Adaptogene capaciteit!? Wat is dat? Adaptogene capaciteit houdt in: hoe meer je de adaptogene capaciteit stimuleert, hoe flexibeler je met situaties en verandering kunt omgaan. Oftewel, hoe sneller je je aan een (nieuwe) situatie kunt aanpassen.

pexels-photo-428355-2.jpeg

Vaak houden we ons vast aan bepaalde denkkaders en gewoontes. Het geeft ons veiligheid en vastigheid en speelt zich af op onbewust niveau. Je hoeft er niet over na te denken omdat het altijd zo gaat. Bijvoorbeeld door elke dag de dezelfde route te nemen naar je werk of studie. Je weet de weg, hoelang je erover doet om op tijd te komen en wat je ervoor nodig hebt (auto, fiets of welke bus). Het kan ook te maken hebben met een onderlinge angst voor verandering. Dat verandering, een nieuwe situatie, iets slecht zou betekenen. Iets wat ons teveel energie kost en waar we geen zin in hebben.

Echter, leven is een en al verandering. Leven is beweging, groei en verandering. Sterker nog: zonder verandering is leven onmogelijk. Zou alles hetzelfde blijven, dan zou er niets veranderen, niets groeien en niets nieuws ontstaan. Veranderen betekent ook aanpassen, aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Niet aanpassen en stilstand betekent in veel gevallen meer problemen. Wanneer je je jarenlang hetzelfde blijft doen, kunnen er hierdoor ook gezondheidsklachten ontstaan. Hoe beter je je kunt aanpassen, hoe flexibeler je met een situatie kunt omgaan.

blog hoe vastigheid je kan belemmeren food your thought

Flexibiliteit kun je zien als iets wat te ontwikkelen valt. Dit kun je doen door meer variatie in je leven aan te brengen en door meer voeding te eten met goede vetten. Goede vetten zijn EPA, DHA, AA & omega 9 die je in vette vis, bewogen vlees en natuurlijke oliën kunt vinden. Deze vetten beïnvloeden de vloeibaarheid van je celmembramen. Met flexibel vet kun je flexibele celwanden maken. En hoe flexibelere celwanden je hebt, hoe flexibeler je kunt omgaan met nieuwe en onbekende situaties. En hoe beter je met stress kunt omgaan.

En dit is ook hoe ik kijk naar onze gezondheid. De klachten of ziekteverschijnselen die ons lichaam aangeeft zie ik als signalen. Signalen dat er iets aan de hand is, iets niet helemaal in balans is. Door dit te zien als een signaal, kun je er iets aan doen. Je bént die klacht of ziekte niet. Je ervaart het en kunt kijken naar een oplossing. Wat heeft je lichaam écht nodig. Benieuwd naar meer informatie en hoe ik kijk naar onze gezondheid? Kom dan langs mijn lezing op 29 & 30 september tijdens het LEEF! Event in Martini Plaza in Groningen.

Zat: 14:00 – 14:30
Zo: 14:45 – 15:15

Bezoek het LEEF! Event voor maar 5,- online en 6,- aan de deur. Bestel je ticket(s) hier online.

Het lijkt me ontzettend leuk om je te zien op het event! Bezoek ook vooral andere inspirerende sprekers & stands en wellicht zie ik jou dit weekend. :)

Blijf verder op de hoogte & volg me via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter. Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel