Het geheim van een succesvolle gedragsverandering

 

Wat is nu écht het geheim van een succesvolle gedragsverandering? En wat ligt er allemaal aan ten grondslag? Er zijn verschillende factoren die ten grondslag liggen aan een succesvolle gedragsverandering. Dat is namelijk ook niet zo gek. Waarschijnlijk wil je bepaald gedrag veranderen, die je maanden en/of jaren als normaal hebt beschouwd. Het is op een gegeven moment een gewoonte geworden.

En wanneer iets een gewoonte is geworden, wordt het gedrag op de ‘automatische piloot’ afgespeeld. Dat kost weinig energie en staat vrijwel altijd ‘aan’. Je ‘bewuste’ staat ook altijd aan, maar één van deze twee heeft altijd de overhand en ‘overruled’ de ander. Meestal is dat de ‘automatische piloot’, omdat die weinig energie kost.

Verklaring mislukte dieët
Dat het onbewuste vaak de overhand heeft, kan ook veel ‘mislukte’ diëten verklaren. Bijvoorbeeld wanneer je na een lange dag school of werk moe thuiskomt, weinig energie hebt en je dan nog eten moet koken. Op dat moment heb je daar echt geen zin in. Een zak patat halen of iets bestellen klinkt dan veel aantrekkelijker. Om te bedenken wat voor eten je wilt maken, hiervoor de boodschappen halen en een halfuur in de keuken staan kost in verhouding meer energie.

hetgeheimvaneensuccesvollegedragsverandering-foodyourthought-blog

Bewustwording
De eerste stap naar enige verandering: bewustwording. Wanneer je je ergens bewust van wordt, kun je bepaalde dingen in een ander perspectief zetten. Je verkrijgt nieuwe informatie en inzichten en gaat hierover nadenken. Ergens bewust van worden kost dus energie en aandacht. Echter, zegt ervan bewust worden nog niets over een succesvolle gedragsverandering.

De sleutel
Maar wat heeft dan een grote invloed op een succesvolle gedragsverandering? Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer vertrouwen jij in jezelf hebt, hoe groter de kans wordt dat je blijvend het gedrag kunt veranderen. Wanneer je bepaald gedrag ‘moet’ veranderen van je vriend of vriendin, zal dit veel meer moeite kostten, dan wanneer je dit zelf ook echt wílt en hierin ook de volste vertrouwen in hebt.

Het is handig om in jezelf te leren geloven. Vertrouwen in jezelf te ontwikkelen dat je deze verandering aan kunt. Je eigen motivatie te onderzoeken en deze te versterken of benadrukken. Wanneer je weet waarom je iets écht graag wilt en het vertrouwen hebt ontwikkeld dat je deze verandering echt graag voor jezelf wilt, dan vind je een manier

It all starts with YOU

Tips: hoe kun je je eigen motivatie onderzoeken en het vertrouwen in jezelf vergroten?

je kunt jezelf de volgende vragen stellen: wat zou ik graag willen? waarom wil ik deze verandering écht? doe ik het voor anderen of voor mezelf? wat voor persoon zou ik graag willen zijn?

je kunt een visionboard maken van geknipte plaatjes uit (oude) tijdschriften. of je kunt een visionboard maken waarop je o.a. een aantal kwaliteiten van jezelf beschrijft, welke waarden je belangrijk vindt, wie jij bent in een paar woorden, wat je doel is en wat je echt NIET zou willen.

je kunt een brief naar je toekomstige zelf schrijven en hierin beschrijven op welke momenten je trots was op jezelf, wat voor herinneringen je echt niet wilt vergeten, wat jou uniek maakt en welke woorden jou helpen wanneer je graag steun zou willen. schrijf deze brief alsof je het naar een vriendin schrijft.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt en of al eens deze tips hebt toegepast? Op de hoogte blijven? Volg me via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter. Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel