Gastblog - Motion creates emotion

 

Wij als millennials leven in een hectische, prestatiegerichte en digitale wereld waarin we ons zelf constant willen ontwikkelen en waarin onze omgeving ontzettend veel van ons verwacht. We willen aardig gevonden worden door iedereen, een groot (sociaal) netwerk opbouwen, we moeten aan onze CV werken, we moeten ons aansluiten bij een studievereniging en dan het liefst, na een aantal commissies te hebben gedaan, in het bestuur plaatsnemen.

Misschien moet ik ook maar eens met vrijwilligerswerk beginnen, in het buitenland studeren, en lijk ik nou dik op mijn laatste Instagrampost? Al deze zaken kunnen ervoor zorgen dat we stress ervaren. Maar hoe ga je daar nou mee om? En is dat het wel waard om stress van te ervaren? Beweging is een van de krachtigste manieren om stress te voorkomen en te verminderen.

Een quote van Tony Robbins die dit omvat: ‘’Motion creates emotion’’. Zo vertelde hij aan zijn TED-talk publiek: probeer maar eens een negatieve emotie op te roepen en te doorvoelen wanneer je rechtop staat met je schouders naar achter, borst omhoog en een brede lach op je gezicht. Dit is erg moeilijk omdat je hersenen de conflicterende emotie niet kunnen linken aan je lichaamshouding en gelaatsuitdrukking, en daardoor niet het stresshormoon cortisol kunnen aanmaken.

gastblog jeroen sportlab - food your thought

Dit effect kan versterkt worden door erbij te bewegen, te springen en te dansen. Het lichaam zal in plaats van het stresshormoon, juist geluk hormonen aanmaken, zoals dopamine en endorfine. Ik wil niet zeggen dat negatieve emoties er nooit mogen zijn, iedereen heeft zo z’n ups en downs. It’s that thing called life. Echter krijgen we vandaag de dag te maken met gebeurtenissen waardoor we ons onterecht gestrest voelen, verdrietig voelen, het gevoel hebben er niet toe te doen en ons constant opgejaagd voelen.

Deze gevoelens worden veroorzaakt door de kleine dosis stresshormoon cortisol die ons systeem insluipt. Cortisol dat wordt aangemaakt voor de verkeerde redenen, zoals je eigen leven vergelijken met de onrealistische wereld die sociale media op onze beeldschermen schetst. Om dit goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten dat stress een eeuwenoud verschijnsel is dat ontwikkeld is om jezelf te beschermen tegen gevaarlijke situaties.

Denk bijvoorbeeld aan een aanval van een sabeltandtijger. Je haren gaan overeind staan, je pupillen worden groot, je spieren spannen aan en je bent klaar om te vechten of te vluchten. Je kiest ervoor om te vluchten en je sprint zo hard als je kan naar een veilige plek. Je hebt het gevoel dat je zweeft en harder rent dan ooit tevoren, je wordt niet moe en je hebt het gevoel dat je voor altijd kan blijven rennen. Eindelijk, je bent op een veilige plek en je wordt niet langer achtervolgd door de sabeltandtijger.

gastblog jeroen sportlab - food your thought

Je gaat zitten, hijgt en puft en doordat je de tijd neemt om bij te komen kunnen de cortisol, adrenaline en endorfine je lichaam verlaten. In de hedendaagse wereld nemen we vaak niet de rust om onze opgebouwde stress kwijt te raken, waardoor de stresshormonen ons systeem niet verlaten en we ons constant opgejaagd kunnen voelen. Daarnaast kunnen er lichamelijke stressklachten optreden zoals een hoge bloeddruk, slapeloosheid en spierspanning, en ook emotionele stressklachten zoals prikkelbaar, emotioneel of gespannen zijn.

Zoals ik in de eerste alinea omschrijf is bewegen een goede manier om stress tegen te gaan en om met stress om te gaan. Hier ga ik tijdens mijn presentatie bij het event ‘Gelukkige Millennials’ dieper op in. Ik wil jullie aan de hand van mijn visie op sport en bewegen inspireren om niet alleen meer maar ook veelzijdiger te gaan bewegen.

Jeroen Smidt
Student of life, entrepreneur, lifestyle designer
Oprichter Sportlab – nodigt uit tot écht bewegen
www.sportlabgroningen.nl

Bedankt Jeroen voor je inspirerende blog! Wil je op de hoogte blijven van het event? Volg Food Your Thought dan via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter.

Tot de volgende blog! Liefs, Rachel