Elke dag een ontbijtje? En de invloed daarvan op een 4-uur dip.

 

Van de week liet ik op de Instagram van Food Your Thought een foto zien van een heel mooi ontbijtje. En ik stelde daar de vraag: Moet jij elke ochtend een ontbijtje nemen om te ‘kunnen’ beginnen? Om goed de dag te startten zonder flauw te worden? Hier gaf ik al een kleine hint dat dit wellicht met je 'bloedsuikerspiegel' te maken zou kunnen hebben. 

Eigenlijk hebben we sinds dat we klein zijn altijd geleerd om te ontbijten. Zonder ontbijt niet de deur uit. Maar is dat altijd de beste keuze? Vaak ontbijten we al met iets van zoet beleg of iets wat snel omgezet wordt in suikers - waardoor je eigenlijk de dag al start/begint met een stijgende bloedsuikerspiegel.

En, wat zegt je bloedsuikerspiegel?
Je bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose is opgelost in je bloed. In een normale situatie liggen de waardes tussen de 4 en 7 millimol per liter. Gedurende dag wisselen deze waardes, afhankelijk van wat je eet en hoe vaak je eet. De glucose uit het eten komt in het bloed terecht en wordt getransporteerd naar de cellen die behoefte hebben aan energie.

Als gevolg van deze reactie, wordt er in het lichaam direct insuline aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat de glucose sneller en efficiënter door de cellen wordt opgenomen, zodat de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk weer gaat zakken. Als op dat moment het lichaam geen behoefte heeft aan glucose, dan zorgt de insuline ervoor dat de overtollige energie wordt omgezet in lichaamsvet.

Een heerlijk ontbijtje bij @FeelGoodGroningen

Een heerlijk ontbijtje bij @FeelGoodGroningen

Hoe houd ik mijn bloedsuikerspiegel stabiel?
Met name producten waar veel koolhydraten inzitten wordt in het lichaam omgezet in glucose (denk hierbij aan pasta's, brood, ontbijtkoek etc.). Maar daarnaast ook fruit dat gepureerd is (zoals smoothie’s). Dit kan hoge pieken en dalen veroorzaken. Wanneer je dit veelvuldig doet kun je de welbekende 4-uur dip, after-lunchbreak dip en/of de after-dinner dip ervaren. Wat we vaak doen wanneer we zo'n dip ervaren: iets met suikers eten - dat pept op en krijg je weer ‘energie’ van.

Echter, is dat een tijdelijk verhaal en zal dit het ‘probleem’ niet oplossen, maar alleen vermeervoudigen. Dit kan ervoor zorgen dat je je vaak moe voelt. Het is daarom handiger om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Hieronder staan 3 tips beschreven die je daarbij kunnen helpen:

1. Beweeg!
Wil je niet dat de overtollige glucose wordt omgezet in (heup)vet? Dan is het handig om in beweging te komen. Door beweging help je je lichaam een handje mee door de glucose te verwerken.

2. Voeg (meer) eiwitten en vetten toe aan je maaltijden.
Door het toevoegen van eiwitten (eieren, vis, noten etc.) en/of vetten (bakken in kokosvet, olijfolie als dressing) aan je maaltijd, houd je je bloedsuikerspiegel stabieler. 

3. Ontbijt een uurtje later
Een kleine test voor jezelf: Merk je dat je écht eten nodig hebt om de dag te startten of kun je dit ook nog een uurtje uitstellen? Wanneer je écht eten nodig hebt in de ochtend, kan dit wellicht te maken heb je met (te veel) schommelende bloedsuikerspiegel.

Vroeger - tienduizenden jaren geleden toen we nog ons eigen eten moesten jagen & verzamelen - stond 's ochtends ook niet een ontbijtje van havermoutpap, bakje yoghurt met fruit of een broodje met hagelslag klaar. Toen moest je eerst in beweging komen om überhaupt iets te kunnen eten.

Benieuwd naar meer inside updates? Volg me dan via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter.

Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel