APK-check bij jezelf

 

Persoonlijk vind ik dit een hele fijne, hoopvolle en krachtige stelling: "Het vermogen om te herstellen". Ik geloof er dan ook in dat we ons lichaam weer kunnen herstellen, mocht deze schade hebben opgelopen. Dat is ook de basis van waaruit ik werk: op zoek gaan naar de oorzaak, deze 'repareren' om vervolgens een levensstijl aan te houden die bij jou past en de gezondheid optimaal bevordert.

APK-check
Ik neem vaak de 'auto' als metafoor voor het 'lichaam'. Wanneer deze schade heeft opgelopen of signalen aangeeft; bijvoorbeeld wanneer de lampjes branden dat je moet tanken of de olie moet vervangen. Vaak kan de auto dan nog wel rijden, maar optimaal en lange afstanden rijden wordt steeds minder.

Zo is dat ook bij ons. We ervaren wel 'klachten', maar zien dat niet als klachten: want we functioneren nog prima en rijden daarom gewoon door. Maar als we er bij stil gaan staan, een APK-check laten doen en ons afvragen of die signalen - zoals die extreme buikpijn bij menstruatie, allergische reacties of maandelijkse migraine aanvallen - erbij horen of wellicht ook een oorzaak hebben. 

Even stil staan, dat is al een hele vooruitgang.
blog-klachten-achterhalen-op-zoek-naar-de-ooraak-vermogen-om-te-herstellen-food-your-thought

Gewoon doorgaan
Je kunt deze 'signalen' ook negeren en doorgaan met waar je mee bezig was. Je kunt doen alsof het er niet is. Er het liefst zo weinig mogelijk aandacht aan besteden. Doordat je deze klacht liever niet onder ogen wilt komen, zal deze op den duur alleen maar groter en groter worden. Stel je eens voor: Je bent in een zwembad en je wilt een bal onder water drukken, maar (uit eigen ervaring ;)) gaat dat vrij moeilijk. In plaats van dat je die bal onder water probeert te drukken, komt deze harder terug.

Onderdrukken en negeren versterkt het probleem

Op zoek naar de oorzaak
Ik geloof erin dat deze 'signalen' ergens vandaan komen. Het is nu de kunst en uitdaging om te achterhalen waar vandaan. Wanneer je een bepaalde klacht ervaart kun je nagaan of je op bepaalde gebieden zelf iets kunt verbeteren; bijvoorbeeld je voedingspatroon, lichaamsbeweging, ontspanning en/of het verminderen van stress. Iets wat je dagelijks doet (of juist niet doet), heeft invloed op je gezondheid en het ontstaan van klachten.

Blijf op de hoogte & volg me via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter. Elke zondag komt er een nieuwe blog online.

Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel

 
Rachel HibmaComment