Detox #1 De basis: Het verzamelen van afvalstoffen & het effect daarvan

 

Gedurende een hele dag verzamel je verschillende soorten afvalstoffen. Bij een teveel aan toxische stoffen moet de boel ontgift (lees: gedetoxificeerd) worden. Ontgiften wil zeggen: het lichaam bevrijden van belastende stoffen. Stoffen die een normale functie in de weg staan. Dat kunnen stoffen zijn die het lichaam zijn binnengedrongen zoals virussen, luchtverontreinigingen of chloor uit het zwembad.

Maar ook stoffen die via de voeding wordt opgenomen zoals geur-kleur- en smaakstoffen, weekmakers en pesticiden. Stoffen die een bepaalde werking nastreven zoals aspirines, bloedverdunners of 'de pil'. Stoffen die vrijkomen bij normale lichaamsprocessen zoals urinezuur.

Effecten vrijwel onbekend
Daarnaast bevinden zich in de meeste huidverzorgingsproducten ook een aantal gifstoffen. Dus reken maar uit - dat stapelt aardig op. En op dit moment zijn er dan ook circa 50 miljoen verschillende soorten 'exotoxinen' (gif uit de buitenwereld) in de omloop, waarbij er elk jaar 1,7 miljoen nieuwe bijkomen. Ieder jaar. En van maar 0,06% is bekend hoe het lichaam er op reageert.....

detox-foodyourthought-afvalstoffen

Veel meer dan vroeger
Dus de effecten zijn vrijwel 'onbekend', maar worden wel veelvuldig toegepast. Er zijn tegenwoordig dan ook tig meer kanalen waarop je gifstoffen binnen kan krijgen, in vergelijking met 50 tot 100 jaar geleden. Toen waren er nog lang niet zoveel auto's, verzorgingsproducten, medicatie's, verpakte voedingsmiddelen etc. in de omloop. En tegenwoordig is het bijna niet meer weg te denken.

Het gevolg
Wanneer je dit op dagelijks niveau op meerdere manieren binnenkrijgt, zal dit gaan stapelen. Gelukkig detoxificeert je lichaam ook automatisch. Om goed te kunnen blijven functioneren wil het lichaam namelijk van deze belastende stoffen afkomen. Dit wordt onder andere gedaan door je lever. Echter, is 'detoxificeren' maar één van de vele functies van de lever en is dit niet altijd dé prioriteit.

Eén van de belangrijkste functies van de lever is ervoor zorgen dat de hersenen genoeg energie (glucose) krijgt. Dit is noodzakelijk om te blijven overleven. Wanneer de aandacht van de lever gedwongen wordt om naar de 'overleefstand' te gaan, zal deze o.a. minder goed kunnen detoxificeren - waardoor de afvalstoffen nog meer gaan stapelen en in vet zal worden opgeslagen.

Het gevolg en hierbij enkele meestvoorkomende klachten: hartproblemen, voedsel intoleranties, diabetes en hormonaal 'gedoe'.

Wat kun je doen?
Dat mag je helemaal zelf weten ;) Wat wellicht handig is:
1. Bij jezelf nagaan op wat voor manier en hoeveel afvalstoffen je op dit moment binnenkrijgt.
2. Kijken op welk gebied je eventueel wat kunt verbeteren.
3. Een eerste stapje zetten en hierbij wellicht iets vervangen of weglaten.

Ervan bewust zijn en kijken waar je iets kunt aanpassen is al een hele stap. Via # ga ik verder door op de reeks 'Detox'. Wil je op de hoogte blijven? Volg me via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter. Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel