#4 Kruidenprotocol: Wauwie, 2 maanden voorbij!

 

Hallo daar! Allereerst: een heel gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst! Hoe zijn bij jullie de feestdagen gegaan? Heftig, saai, veel verleidingen of gewoon erg gezellig? Ikzelf heb het erg naar mijn zin gehad en heb het overleefd - zonder suiker, zuivel en granen! Het viel hartstikke mee dat ik dit jaar voor het eerst zo gemakkelijk de zoete broodjes, toetjes, drankjes, hapjes etc. kon laten staan.

Ik heb wel een aantal kleine uitzonderingen 'chocolaatjes eten' gemaakt in de laatste week van december, en dit heb ik direct gemerkt. Dit merkte ik door het krijgen van onzuiverheden, 'gerommel' in mijn buik en dat ik sneller moe werd. 

En, merk ik al vooruitgang?
Ik had gehoopt op meer verandering, dat ga ik eerlijk toegeven. Ik ervaar nog steeds klachten met betrekking tot mijn spijsvertering (lees: opgezette buik). Maar ik moet me ook realiseren dat zo'n verandering tijd kost en dat er meerdere factoren een rol spelen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. stress en het niet goed kauwen van eten (ik hou van eten en eet dit dan ook het liefst zo snel mogelijk op... - herkenbaar?).

 

update-4-kruidenprotocol-food-your-thought

Stress
Stress heeft ook invloed op je spijsvertering. Bijvoorbeeld wanneer je wilt gaan eten, terwijl je onder een strakke deadline staat en je hierbij veel stress ervaart, werkt de spijsvertering niet. Tijdens stress staat je lichaam in de 'overleef-stand' en geeft daarbij organen die prioriteit hebben voorrang, zoals het hart en hersenen, en daardoor niet aan je spijsvertering. 

Kauwen
Daarnaast is kauwen de eerste stap tot een goede spijsvertering. Door langer te kauwen, komen er meer spijsverteringsenzymen vrij en wordt er genoeg maagzuur aangemaakt om de vertering verder door te zetten. Wanneer je te weinig maagzuur aanmaakt, blijven eiwitten te lang in de maag liggen (duurt te lang om te verteren) en hierbij kun je een reflux (opkomend maagzuur) ervaren. 

Dus de verbeterpunten voor de komende weken:
- elke hap eten minstens 20x kauwen (en hiervoor dus rustig de tijd nemen om te eten)
- meer citroen(sap) over het eten persen, zodat het beter kan worden verteerd
- probiotica dagelijks nemen (oeps, dit was er af en toe ook bij ingeschoten)

Ik ben van mening dat het lichaam (grotendeels) zichzelf kan herstellen, mits je het lichaam de juiste grondstoffen geeft. Dat is ook de reden waarom ik het de maand januari nog ga doorzetten met het kruidenprotocol. Na minstens 3 maanden tot een jaar kun je namelijk vaak écht verschil merken. Dat komt doordat je lichaam tijd nodig heeft om de tekorten die zijn ontstaan aan te vullen en hiermee het herstel in gang kan zetten.

Benieuwd naar meer inside updates? Volg me dan via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter.

Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel