Lagom: de kunst van precies genoeg

 

Afgelopen zomervakantie was ik in het prachtige Zweden te vinden. Het viel me op dat het daar ontzettend ruim, schoon en rustig was. En bovenal natuurlijk prachtig. Maar ook dat de Zweedse mensen zelf rust uitstraalde en ik het gevoel had dat ze zich 'goed' voelden. Weinig stress, maar tevreden met wat ze hadden. Ook viel het me op dat vooral de mannen achter de kinderwagens liepen (echt - ik heb bijna geen enkele vrouw achter de kinderwagen zien lopen).

Lagom
Ik vond dit alles heel intrigerend en bij terugkomst vond ik toevallig een mooi boekje over ‘De Zweedse kunst van een leven in balans’ die dit heel mooi omschreef. Zij hebben hier dan ook een woord voor, namelijk ‘Lagom’. Lagom betekent ongeveer als ‘niet teveel, niet te weinig’ en ‘precies genoeg’. Lagom is bijvoorbeeld een weekend bij een vriend logeren, maar je eigen lakens meenemen omdat het eerlijk is om samen voor de was op te draaien. En bijv. ook om een praktische auto te kopen, ook al is dat misschien niet het aantrekkelijkste model. Oftewel een leven in balans.

Als je weet wat precies genoeg is, waarom zou je dan blijven streven naar meer?

 

 

 

 

Durf stop te zeggen
Hedendaags lezen we veel over burn-outs, depressies en stress en het lijkt alsof deze trend van ‘Lagom’ precies op tijd komt. Mensen zijn op zoek naar meer balans in het leven. Lagom helpt je om het goede leven eenvoudiger te maken en stop te zeggen wanneer het genoeg is. Daardoor wordt alles een stuk makkelijker en als iedereen meedoet en bezighoudt met wat echt belangrijk is, winnen we daar allemaal bij. Lagom geeft extra inhoud aan het begrip kwaliteit van leven – geen onnodig overwerk, geen rommel, geen statussymbolen, maar zonder stress en zonder verspilling.

Wat is voor jou echt belangrijk?
Maakt het kopen van die extra paar schoenen of jas je echt gelukkig(er)? En is die hoeveelheid stress over die deadline echt van levensbelang? Misschien gaan er dingen in je leven nu al wel heel goed. Misschien heb je al wel hele fijne vrienden en collega's en woon je op een prachtplek. Jij bepaalt hoe je ernaar kijkt. Het gaat om de balans tussen simpelweg ‘zijn’ (lees: bijvoorbeeld tijd doorbrengen met mensen die echt belangrijk voor je zijn) en het creëren van ruimte voor ontwikkeling.

Deze week ga ik weer een bezoekje brengen aan mijn lieve oma :) en jij?

Tot de volgende blog! Op de hoogte blijven? Volg me via: Facebook, Instagram, LinkedIn & Twitter.

Liefs, Rachel

Deel hieronder deze blog met je vrienden of familie:

 
mindset, psychologieRachel Hibma