#2 Kruidenprotocol: Volgende fase - aanvullen met goeie bacteriën

 

Momenteel ben ik al 23 dagen bezig met het kruidenpillen protocol. Deze kuur moet ik minimaal twee maanden volgen om van verschillende ‘slechte’ bacteriën af te komen. Lees in mijn vorige blog over deze ‘slechte’ bacteriën.

Tot nu heb ik nog niet veel van deze kuur gemerkt. De klachten waren er nog steeds (lees: met name een opgezette buik). Dat betekent dat de ‘slechte’ bacteriën nog steeds de overhand hebben, waardoor de spijsvertering nog niet optimaal is.

Goede bacteriën voor een goed immuunsysteem
Natuurlijk verwachtte ik ook niet een directe verandering in de eerste twee weken, want het vergt nou eenmaal tijd om een verandering teweeg te brengen. De enige verbetering die ik heb opgemerkt was mijn aan mijn huid. Waar ik normaal gesproken weleens last had van bultjes, roodheden, pukkeltjes etc., had ik deze nu niet meer en straalde mijn huid veel meer. Ik denk dat de oorzaak ligt in het strikt vermijden van producten met suiker, zuivel en granen.

Na twee weken heb ik prebiotica aan mijn veranderde voedingspatroon, samen met het slikken van de kruidenpillen, toegevoegd*. Prebiotica ondersteunt het proces en zorgt voor een goede balans tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in de darmen. Het versterkt het immuunsysteem, waardoor dit zich beter kan weren tegen de ‘slechte’ bacteriën en hierdoor de juiste darmflora kan creëren. Het is van belang om hier niet gelijk mee te beginnen. Voornamelijk, omdat je eerst wilt dat de ‘slechte’ bacteriën worden uitgeroeid en niet dat zij ook mee eten van de prebiotica.

Vermoeider dan normaal
De laatste week merk ik dat ik meer vermoeid ben dan normaal gesproken. Dit is omdat mijn lichaam zich moet aanpassen aan de verandering. Mijn lichaam moet keuzes maken waarin  energie wordt gestopt. En ik denk dat mijn darmen de meeste energie van mijn imuunsysteem vragen. Het immuunsysteem moet namelijk de ‘slechte’ bacteriën killen. Bij dit proces is de darmflora nog niet optimaal, waardoor dit invloed heeft op het aanmaken van het gelukshormoon serotonine. Deze hormoonproductie wordt voor 95% gemaakt in de darmen. Dit heeft invloed op hoe gelukkig jij je wel of niet voelt.

Verleidingen makkelijker te weerstaan!!
Verder wil ik nog kwijt dat ik deze veranderingen als erg prettig ervaar. Ik kan gemakkelijk(er) ‘nee’ kan zeggen tegen verleidingen. Waarin ik eerst nog weleens een uitzondering wilde maken (bijvoorbeeld voor de gezelligheid), ben ik nu veel strikter. Daarnaast mis ik de zoete verleidingen ook niet meer. Ik ben me er ook van bewust dat er nog heel wat verleidingen aan gaan komen, de feestdagen. Het circus van de feestdagen en verleidingen herhaalt zich toch ieder jaar. ;) 

Tevens ben ik me bewust van de voordelen:

  • Energieker voelen

  • Verbeterde spijsvertering; waardoor je alle goede voedingsstoffen die je binnen krijgt beter kunt opnemen en dit is een bevordering voor het hele lichaam

  • Klachten als opgezette buik verdwijnt

  • Versterkt het immuunsysteem/weerstand; waardoor verkoudheden (en ander virussen) je minder zullen raken

  • En daarnaast draagt een goede darmflora en een goed immuunsysteem bij aan het voorkomen van vele ziektes en klachten (een te lange lijst om hier op te nemen...)

Deze hoop ik met de keur na 2 maanden te bereiken. Hiermee houd ik jullie natuurlijk van op de hoogte.

Tot de volgende blog! Op de hoogte blijven? Volg me via: Facebook, Instagram, LinkedIn & Twitter.

Liefs, Rachel

*(kleine note: Ik raad niet aan om dit protocol op eigen houtje te volgen, maar vraag begeleiding van een orthomoleculaire therapeut of neem contact op met Food Your Thought).

 

 
Rachel Hibma