Gastblog - Creëer een geluksmindset

 
creëer een geluksmindset - yrenee koen - talentcollege - food your thought

Ongeveer 60% van ons geluksgevoel wordt bepaald door omstandigheden en gebeurtenissen. De overige 40% hangt af van de manier waarop wij met deze omstandigheden omgaan.

Negativiteitsbias
Positieve gebeurtenissen die ons overkomen lijken wij gemakkelijk teniet te doen. “Ach, het was niets”. “Ik had mazzel”. “Iedereen had hetzelfde gedaan”. Allemaal uitspraken waarmee we onze eigen krachten teniet doen. Wat voor jou normaal is, kan voor een ander bijzonder zijn. Jij denkt misschien dat ieder ander hetzelfde zou hebben gedaan, maar jij hebt het daadwerkelijk gedaan!

Negatieve gebeurtenissen staan ons vaak nog bij als de dag van gisteren. Dit is wat in de psychologie ook wel de ‘negativiteitsbias’ wordt genoemd. Negatieve gebeurtenissen oefenen een grotere psychologische impact op ons uit dan positieve gebeurtenissen van dezelfde omvang. Negativiteit en positiviteit zijn in ons brein niet gelijk aan elkaar en worden niet gelijk behandeld. Negativiteit wordt vrijwel direct opgeslagen in ons geheugen, terwijl positiviteit lang actief moet worden gehouden in ons hoofd, alvorens het wordt opgeslagen.

Vergroot je bewustzijn
Wat wij hiervan kunnen leren is dat het ontzettend van belang is om ons bewustzijn te vergroten. Door ons zelfvertrouwen te vergroten kunnen we onszelf meer en beter credits geven voor positieve gebeurtenissen. Door bewust stil te staan bij positieve aspecten van gebeurtenissen gun je het jezelf om meer te genieten en je minder te frustreren. Kies ervoor om positieve ervaringen in jouw brein te verlengen, om je hersenen op positieve wijze te beïnvloeden.

Naast hiervoor genoemde punten wil ik ook benadrukken dat acceptatie een cruciale stap is op weg naar een duurzame vorm van geluk. Negativiteit is een onvermijdelijk onderdeel van menselijke ervaringen. Accepteer dat je emoties en gevoel niet altijd onder controle hebt en dat dit ook niet hoeft. Het enige waar we controle over kunnen krijgen is ons eigen gedrag. Sta jezelf toe negativiteit te ervaren voor zolang als jij dat nodig vindt/hebt. Het hoort er nou eenmaal bij. Maak vervolgens de keuze om het een plekje te geven en weer open te staan voor positiviteit.

Yrenee Koen
www.talentcollege.nl – Blink uit in wie je bent

Bedankt Yrenee voor je gastblog! Yrenee zal samen met Dennis een workshop verzorgen over het creëeren van een gelukkige mindset op het event 'Gelukkige Millenials' op dinsdag 20 maart in Groningen. Wil je op de hoogte blijven van het event? Volg me dan via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter.

Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel

 
Rachel HibmaComment