Soms kan je lichaam zelf (nog) niet ‘tot rust komen’

 

Om goed te kunnen blijven functioneren heeft je lichaam voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen heb je nodig om beter te kunnen focussen, voldoende energie te hebben, maar ook om tot rust te komen. Het kan namelijk voor komen, dat je na een drukke dag niet helemaal tot rust kan komen, hoe graag je dat ook zou willen.

Te weinig juiste voedingsstoffen
Het kan namelijk gebeuren dat wanneer je een tekort ervaart aan bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld het mineraal magnesium, je hierdoor lastiger kunt ‘afschakelen’ (= weer tot rust kunnen komen). Dit kan komen doordat je lichaam hier veel van ‘verbruikt’ (stress) of omdat je het te weinig binnenkrijgt (voeding). Maar het kan natuurlijk ook én-én.

Magnesium ondersteunt bepaalde processen in het lichaam die je helpen om tot rust te komen, zoals het ontspannen van je spieren. Wanneer je bijvoorbeeld een tekort aan magnesium ervaart, blijft je lichaam in de ‘actie-stand’ staan en kun je bepaalde klachten ervaren. Kramp in je spieren, gespannenheid, onrust, misselijkheid en trillingen kunnen hier voorbeelden van zijn.

Dit zijn voorbeelden dat je lichaam nog geen 'toestemming' geeft om echt 'tot rust te komen'. Het lichaam heeft eerst deze voedingstoffen nodig en haalt deze uit voeding die voedt, en niet alleen vult.

tot rust komen - food your thought blog

Geen onderscheid kunnen maken
Maar het lichaam zelf kan geen onderscheid maken tussen McDonalds, een sultana koekje of een bak verse groente. Het heeft ‘voeding’ nodig, maar alleen jij als ‘persoon’ kan deze keuze maken. Wanneer je bijvoorbeeld voor de eerste twee keuzes kiest, dan krijgt je lichaam niet díe voedingsstoffen binnen, die het nodig heeft. Magnesium zit veel in groene groentes (zoals spinazie), maar ook in cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, citroenen, dadels, frambozen en cacaoproducten.

Dit was meer het perspectief vanuit het 'fysieke' het lichaam, waarom het soms lastig is om echt tot rust te kunnen komen. Binnenkort meer over de onrust in je hoofd en waar dat vandaan komt. Hier heb ik ook een uitgebreidere workshop over ontworpen die ik in juni op verschillende plekken in Noord-Nederland ga geven :)

Blijf op de hoogte & volg me via: FacebookInstagramLinkedIn & Twitter. Tot de volgende blog!

Liefs, Rachel